Upgrade


Een desktop-PC opwaarderen is relatief eenvoudig. Bij een laptop is dat wel even anders. Bij de meeste laptops zijn de mogelijkheden vrij beperkt, maar toch: upgraden kán wel en loont vaak ook zeer zeker de moeite.

Een upgrade die vrijwel altijd de moeite waard is is de overstap naar een SSD schijf. Nieuwe, luxere laptops hebben dit snellere alternatief voor een harde schijf tegenwoordig standaard aan boord, maar juist een trage laptop of netbook wordt merkbaar véél sneller met deze voorziening. Ook zijn SSD schijven beduidend beter schokbestendig. Vooral bij gebruik door kinderen is dit een groot pluspunt. Risico op een beschadigde schijf en dus verlies van data is nagenoeg nihil.
De prijzen van deze op flash gebaseerde opslagmiddelen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gedaald.

Nog makkelijker dan het vervangen van de harde schijf door een SSD is meer geheugen bijplaatsen. De meeste laptops hebben een luikje waar de geheugenmodules onder verborgen gaan. Heb je een redelijk moderne laptop met DDR3-geheugen, dan is het bijplaatsen van geheugen relatief goedkoop: het aanbod is groot, dus de prijzen zijn laag.

Helaas is het niet altijd een kwestie van een module erbij prikken. Bij meer en meer dunne of juist goedkope laptops zit het geheugen vastgesoldeerd op het moederbord. Extra geheugen toevoegen is dan zelden mogelijk en vervangen gaat uiteraard sowieso niet.

Als je een laptop uit wilt breiden, dan heb je minder mogelijkheden dan bij een desktopcomputer. De harde schijf vervangen door een SSD schijf of het geheugen uitbreiden zijn zeer zinvol. Een SSD schijf blaast een trage computer vaak nieuw leven in en extra werkgeheugen maakt een computer vlotter bij intensief gebruik. Ook het upgraden van het WiFi-kaartje en eventueel het vervangen van de dvd-brander door een harde schijf hoeft niet veel te kosten. Het vervangen van de processor is meestal minder interessant. Als je op het punt aankomt dat je dit moet gaan doen, dan is het vaak beter om een nieuwe laptop aan te schaffen.

Terug